keskiviikko 6. elokuuta 2014

Käsityöinnostusta: tumput, koristepanta ja villavaippa vauvalle


Tänään meidän sänky on näyttänyt tältä. Käsityöpajalta, jossa on kiva löhöillä vähissä vaatteissa, lötkötellä vaan ja neuloa. ;D Se suotakoon minulle, kun neljään yöhön en ole edes oikein saanut nukutuksi..Unettomuus vaivaa ja pahasti. Mutta nyt siis joku touhukärpänen on päässyt puraisemaan, ja pahasti, kun olen jaksanut jo tehdä neljä (!) kokonaista työtä vauvalle! Tänään tuli myös lehtitilaukseni (Ottobre) ensimmäinen numero ja tilaajalahjaksi saatu toinen, vanhempi, numero, josta ajattelin tehdä tuon unipussin, mikä kuvassakin näkyy. Eilen myös hain postista tilaamani kirjan, Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaapin. Sen innostamana olen koittanut pohtia omaa tyyliäni, leikellyt H&M-katalogista itseäni inspiroivia asukuvia ja itkenyt hormonihuuruissa bangladeshilaislasten kohtaloa. Mutta siitä myöhemmin lisää!
Käsityöinnostuksenihan lähti siitä, kun tässä postauksessa ilmoitin tekeneeni yhden tumpun. Toisen ehdin tehdä vasta viime viikonloppuna, ja nuo muut työt valmistuivatkin sitten heti perään! Aikaiseksi olen siis saanut vauvan tumput, söpön koristepannan, ja kaksi villaista kuorivaippaa kestovaippailuun..
Neulomiseni lähti siis siitä, että viimeksi taisin neuloa yläasteella käsityötunneilla villasukat! Ainiin, neuloinhan minä lukiossa yhden kaulahuivin Samille, kun oltiin aloitettu seurustelu..:D Anyways, aloittelijuus näkyy tietenkin työn jäljessä, mutta ei haittaa minua. Olen ylpeä, että osasin lukea ohjeita (ja kohtia, joita en ymmärtänyt, sovelsin maalaisjärjellä..) Ohje tumppuihin löytyi täältä

Tumpuista jäi niin paljon lankaa yli, että päätin väkertää vauvalle vielä söpön pannan (ohje päästäni). Taisin tehdä sen suurinpiirtein näin: Luo 18 silmukkaa. Neulo joustinneuletta (1o, 1n) kunnes panta on haluamasi mittainen. Omani taisi olla n. 35 senttiä, mikä on vastasyntyneen vauvan keskimääräinen päänympärysmitta. Ompele samalla langalla työn päät yhteen. Kiristä langalla saumakohta "suppuun". Neulo rusetti: luo 18 silmukkaa, neulo sileää neuletta (1. krs o, 2. krs n, 3. krs o, 4. krs n jne.) kunnes olet tyytyväinen rusetin pituuteen (unohdin mitata omani). Kiristä taas narulla rusetti keskeltä suppuun. Ompele silkkinauhasta (minä käytin babyshowerlahjapaketin mukana tullutta lahjanarua) vielä tuollainen koriste siihen. (Vitsi mulla on asiantuntevaa käsityökieltä!) Tadaa! Hieno panta on valmis! :) Jos tällainen maallikko osaa sellaisen tehdä, niin sitten osaat sinäkin. ;) Hitsi, täytyy tehdä varmaan joku tuollainen itsellekin syksyksi..
Sitten intouduin tekemään kestovaipan. Olen siis haaveillut kestovaippailusta, mutta mm. äidin ja anopin epärohkaisevat kommentit kestovaippailun hankaluudesta, vaippojen kova hinta + monimutkaiset termit saivat minutkin lopulta perääntymään. Kunnes luin, että sellaiset voi tehdä itsekin! No minäpä tein. 100 % villalangasta siis kudoin nk. ulkovaipan, tai kuorivaipan, jonka tehtävänä on siis pitää kosteus poissa. Villa on itsessään kosteutta hyvin pitävää ja antibakteerista materiaalia. Siis hyvää tähän tarkoitukseen. Villavaipan alle sitten puetaan sisävaippa, tai niin kuin minun tapauksessani, taiteltu harso, joka sitten imee itseensä pissat ja kakat. Onpa jännä nähdä, miten tämäkin homma alkaa sitten sujua!
Tänään neulomani vaippa. Tuli hieman erilainen. Vaipat ovat vielä isoja: ohjeessa käskettiin neuloa löysää neulosta, koska vaippa tulee kutistumaan todella paljon käytössä. Hui, toivottavasti näin tulee käymään, sillä muuten nuo ovat (mielestäni) aika isoja.. Ohje vaippoihin löytyy täältä. Ai että siinä oli vaikeita kohtia aloittelijalle, kuten esimerkiksi uusien silmukoiden luominen kesken työn. Mitä ihmettä tarkoittaa esimerkiksi tämä virke: "luo uusia silmukoita aina puikon lopussa työn molempiin reunoihin 3 x 1 s ja 1 x 3 s. " Siis wot? Ekaan vaippaan yritin luoda niitä silmukoita puikon molemmissa päissä ekalla kerroksella 3 + 1, tokalla 1, kolmannella 1 ja neljännellä vielä 1, mutta tuli aika ruma lopputulos. Ei siis näin. Tokaan vaippaan kokeilin sitten erilaista taktiikkaa, eli puikon alussa (en tajua tuota puikon lopussa juttua, minulla ei ainakaan toiminut, sen sijaan tuli iso reikä) loin 3 silmukkaa, sitten työ kääntyi ja loin taas 3, sitten kääntyi ja aina loin yhden kunnes oli tarvittava määrä silmukoita. Eli nyt kaikki käsityötaiturit: miten tuota ohjetta pitäisi tulkita? No, vaippa siitä kuitenkin tuli, eli ei se liian väärin voinut näinkään mennä. ^^ Tokaan vaippaan mulla meni noin 4 tuntia tehdä, eli aika nopeasta työstä on kyse. :)Valmis villavaippa pestään marseillesaippualla ennen käyttöä ja kuivatetaan vaakatasossa. Käytössä vaippaa ei suositella pestäväksi kovin usein, koska villa kärsii pesusta. Sen sijaan vaippaa kuivatetaan ja tuuletetaan käyttöjen välissä. Villavaippa ei haise. :) Hankinkin jo tuota saippuaa ja pesuvadin, sekä vaippojen säilytykseen tarkoitetun kannellisen ämpärin. Nyt pitäisi jostain saada nukke, että ehtii niitä harsotaitteluita harjoittelemaan! Saas nähä mitä tästä mun kestovaippailuyrityksestä nyt tulee. En ota mitään paineita, onnistuu jos on onnistuakseen. Muuten käytän hyvillä mielin kertsikoita. Mutta onhan se näiden kanssa kiva väkertää! 

Huomenna menen sitten varmaan kangaskauppaan, niin saadaan unipussi vauvalle aluilleen. Ja onhan mulla tuossa vielä yksi kerä villalankaa, niin saisi kolmannen vaipan väsättyä. Mutta mitäs tykkäsitte töistäni? Onko lukijoissa muutenkaan käsityöintoilijoita? Onko joku tehnyt itse vauvalle jotain? Mun mielestä tämä on ainakin hurjan rentouttavaa. Mutta nyt painelen taas sohvalle löhöämään ja odottamaan miestä, joka tulee vasta moonen tunnin kuluttua töistä.. Hyvää loppuiltaa kaikille!

PS. Milloin nämä kipeät supistukset jatkuvat niin, että lopputuloksena on ihana bebe?

4 kommenttia:

 1. Suosittelen vauvaneulomuksiin bambulankaa :) ei oo niin kuumaa, kutittavaa ja allergisoivaa kuin villa :) vauvallakin on paremmat oltavat kun on kunnon eko vaatetta ;)

  VastaaPoista
 2. Okei pistetään korvan taakse, jos ongelmia ilmenee nyt näistä :)

  VastaaPoista
 3. Teet siistiä työtä! Olisinpa yhtä hyvä.. Muutenkin sun blogias on mukava lukea vaikka aihe ei ole itselle ajankohtainen, en siis olle hankkimassa suvulle jatketta muutamaan vuoteen. Jatka samaan malliin ja kaikkea hyvää viimeisille raskausviikoille!! :)

  VastaaPoista
 4. Haha siistiä ja siistiä ;D no mutta kiitos, harjoitus tekee mestarin, sen huomasin! ;) ja kiva että tykkäät :) kehut lämmittää aina :3 ja kiitos tsempeistä, I'm gonna need them ;)

  VastaaPoista

Onko sinulla postaustoiveita? Kerro minulle! Onko sinulla jotain muuta sanottavaa? Rohkeasti vain :)