torstai 5. kesäkuuta 2014

Ei silareita ja vähemmän sulfaatteja: testissä TRESemmén Naturals-sarjan shampoo ja hoitoaine


Tänään ajattelin kirjoittaa postauksen näistä TRESemmén paljon kehutuista naturals-sarjan tuotteista. Citymarketista kyseiset putelit saa yhteispakkauksessa alennushintaan n. 8 euroa, eli ei paha, ei paha. Itse haalin putelit kylppärin lattiaa koristamaan noin kuukausi sitten tarkoituksenani testata mahdollista hiusten kunnon paranemista, päänahan kutinan loppumista ja miehen päänahan hilseilyn loppumista (tajusin tosin jo purkit ostettuani lukea viime aikoina käyttämäni vanhan kesäshampoon jäämien inciluetteloa. Silikonia. Yep. Siitä aiheutui siis se kutina). Lisäksi hakusessa oli edullinen markettisarjan silikoniton shampoo mahdollisimman miedoilla sulfaateilla. Haluan nimittäin vähentää sulfaattien käyttöä niiden kuivattavien ominaisuuksien takia. Luonnonshampoiden täysi sulfaatittomuus sen sijaan ei pidä minun hiuksiani puhtaina kuin yhden päivän, joten siksi tarvitsen edes joitakin sulfaatteja shampooseeni.

Mitä sitten ovat miedommat sulfaatit? Sulfaatit ovat tensidejä, eli pinta-aktiivisia aineita, joita käytetään kosmetiikassa nimenomaan puhdistamiseen. Sulfaatteja löytyy niin saippuoista, shampoista, suihkugeeleistä kuin kasvojenpesuaineistakin. Kaikkein raskaimmat sulfaatit ovat nimenomaan natriumlauryylieetterisulfaatit (incissä sodium laureth sulfate) ja natriumlauryylisulfaatit (sodium lauryl sulfate), jotka siis pesevät tehokkaasti, mutta herkemmillä ja kuivempaan päänahkaan taipuvaisemmilla ihmisillä saattavat aiheuttaa hiusten ja päänahan kuivumista, tai jopa suunympärysihottumaa kasvoille (niin kuin minulla). Jotkut siis tykkäävät vältellä sulfaatteja kokonaan, jolloin pesevinä ainesosina, eli tensideinä, käytetään joitakin muita, miedompia, yhdisteitä. Kuten jo edellä mainitsinkin, minä mielelläni käytän joitakin sulfaatteja, koska en halua pestä hiuksiani joka päivä. 

Hoitoaineelta taas etsin edullista hintaa ja silikonittomuutta. Silikonit tuppaavat kerrostua tukkaan, jolloin ne saattavat alkaa näyttää lähmäisiltä, latteilta, elottomilta (niin kuin markkinointikielellä sanottaisiin)..  Sitäpaitsi suurin osa silikoneja sisältävistä hoitoaineista sisältää todella vähän mitään oikeasti hoitavia ainesosia. Mutta jekku onkin siinä, ettei sitä välttämättä huomaa: silikonit kun silittävät tukan ihanan silkkisen näköiseksi. Mutta vain näköiseksi. Karu totuuts paljastuu kyllä aikanaan. Siksi välttelen silikoneja hoitoaineissa. Jos taas tahdon käsitellä hiuksiani lämpölaitteella, minulla on tapana kuorruttaa tukka ensin silarihoitsikalla, jolloin lämpölaitteiden jättämät vauriot ehkä pienenevät. Toki lämpösuojasuihkeissani käytän silikonia, ja latvasuojaksi tykkään pistää ältsinmakeaa silarimössöä a´la Moroccanoil. Mutta siitä lisää ehkä tuonnempana. Arjessa kuitenkin siis tykkään, että hoitoaine ainoastaan hoitaa, ei tee mitään kalvoja hiuksen ympärille. 

TRESemmén Naturals-sarjan shampoo lupaa miedompia sulfaatteja, 10 kertaa vahvemmat hiukset yhden käytön jälkeen, sekä väittää olevansa ravitseva ja kosteuttava shampoo aloe veralla ja avokadoöljyllä höystettynä. Markkinalauseet sikseen. Naturals-shampoo todellakin sisältää miedompia sulfaatteja. Tämä hyvä. Avokadoöljyä ja aloe veranlehtiuutettakin löytyy, mutta muistakaa, ettei mistään voi päätellä kuinka paljon. Usein tuollaiset aineet ovat vain markkinointia varten tuotteeseen lisättyjä. En tiedä, tuliko hiuksistani kymmenen kertaa vahvemmat, mutta pesuteho on miellyttävä: ei liian narskuva, mutta ei jätä rasvaiseksikaan, ja hiukset pysyvät puhtaina 2-3 päivää. Shampoo vaahtoaa tarpeeksi (toisin kuin luonnonkosmetiikassa), eikä sitä tarvitse annostella litra tolkulla. Tuoksu on siedettävä. Miinusta isosta ja kömpelöstä pullosta (säilytä sitä nyt sitten pienellä ja huteralla suihkuhyllyllä). Kaiken kaikkiaan olen ihan tyytyväinen tuotteeseen: useimmat markettishampoot sisältävät vain raskaan sarjan sulfaatteja, joten tämä löytö tuli tarpeeseen. Varsinkin nyt kesällä tukalle pitää antaa armoa, kun aurinko muutenkin runtelee sen ihan heinäkasaksi..

Entä pääsinkö tavoitteeseeni? Miehen päänahka ei enää hilseile, mikä on aika jees. Omanikaan ei enää kutise, mutta syyn siihen jo selvitinkin. Olin siis kesähelteiden alettua kaivanut kaapista jonkun ikivanhan "aurinkoshampooni" tarkoituksenani käyttää se loppuun, kun päänahka oli alkanut kutisemaan. Jossain vaiheessa älysin lukea shampoon incilistan, missä tokana taisi komeilla dimethicone. Juu en suosittele! Syväpuhdistavalla pestyäni sain kutinan pois, eikä se nykyään oikeastaan enää kutise ollenkaan. Hiusten kunnon paranemisesta en osaa sanoa juuta enkä jaata..

Sitten hoitoaineeseen. TRESemmén Naturals-sarjan hoitoaine esittää siis lähes samat väitteet kuin sarjan shampookin. Silikoneja hoitoaineessa ei ole, mitä lähdinkin tavoittelemaan. Muuten hoitoaine sisältää joitakin ihan perus hoitavia ainesosia. Koostumus on kermainen, eikä tuotetta tarvitse puristaa paljoa (mikä on hyvä asia pullon turhankin järeän koon takia). Tuoksu jälleen ihan ok. Jos hoitoainetta malttaa pitää päässä ne vaaditut 2-3 minuuttia, tuloksena on ihan hyvin hoidettu, suht sileä tukka. Siis minun käsittelemättömiin hiuksiini. Mikään ihmeidentekijä hoitoaine ei kuitenkaan ole, silikonien tuomaa sileyttä ei siis voi odottaa, eikä kyllä pidäkään. Tykkään ihan, hinta-laatusuhde on kyllä kohdallaan. :)

Oletteko te kokeilleet TRESemmén Naturals-sarjan tuotteita (tai muita tuotteita kyseiseltä firmalta)? Mitä olette tykänneet? Haluatteko lisää postauksia hiuksista, silikoneista, sulfaateista ja muista hiuskosmetiikan mysteereistä?4 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida että ehkä sinun olisi hyvä käydä opintojasi vielä hieman eteenpäin ennen kuin kirjoitat juttuja kosmetiikan raaka-aineista. Kuulostat juurikin kuluttajalta joka ei tiedä näistä aineista todellisuudessa mitään vaan välttelee esimerkiksi silikoneja siksi että on naistenlehdistä lukenut että ne ovat pahasta. Tulevan estenomin tulisi esimerkiksi tietää että silikoneja on erilaisia eivätkä kaikki suinkaan ole yhtään sen huonompia kuin muutkaan hoitavat aineet.

  VastaaPoista
 2. Vai niin. Nyt täytyy kyllä sanoa, että olen eri mieltä. Itse olen aina oppinut että silikonit nimenomaan kuorruttavat hiuksen pinnan vettähylkivällä kalvolla, jolloin kosteus mahdollisesti lukkiutuu hiuksen sisään, sekä liukastaa hiuksen pintaa, jolloin se tuntuu sileältä ja hoidetulta. Itsessään silikoni - ei mikään niistä - hoida hiusta.

  Ja en mielestäni olekaan sanonut, että silikonit olisivat jotenkin pahiksia. Päänahkaan ne eivät vaan sovi, se on kylmä fakta. Hoitoaineissa silikonit voivat joskus olla hyödyllisiä, esim. juurikin lämpökäsittelyiden alla, tai suojaamaan latvoja.

  En myöskään ole väittänyt olevani jo valmis asiantuntija, minulla on vielä paaljon opittavaa, kosmetiikan maailma on aika monimutkainen. :) Saanko kysyä mikä on sinun koulutuksesi? Osaisitko kertoa silikoneista enemmän minulle? Olen kiinnostunut :)

  VastaaPoista
 3. Silikoneja on sekä öljyliukoisia että vesiliukoisia. Vesiliukoisina ne eivät kerrostu hiukseen sen enempää kuin muutkaan aineet. Ja fakta on myös se että mitkään muutkaan hoitavat aineet eivät korjaa hiusta vaan tekevät juurikin sen saman minkä silikonitkin eli "naamioivat" hiusta terveemmäksi. Näistä opit lisää kosmetiikan raaka-aineet kurssilla :) Niin ja koulutukseltani olen parturi-kampaaja sekä estenomi myöskin :)

  VastaaPoista
 4. Juu tiedän, ettei vesiliukoiset kerrostu :) Sellaisia aineita käytetään vaan harmillisen vähän kosmetiikassa.. Sitä en tiennyt, että myös muut aineet naamioivat hiusta.. Toisaalta se käy kyllä järkeen, kun eihän hiusta edes voi mitenkään "hoitaa", kuollutta ainestahan se on.. :) Juu, kosmetiikan raaka-ainekurssi alkaa minulla kakkosvuonna :)

  VastaaPoista

Onko sinulla postaustoiveita? Kerro minulle! Onko sinulla jotain muuta sanottavaa? Rohkeasti vain :)