lauantai 3. toukokuuta 2014

Vitamiinit ja ravintolisät kauneudenhoidossa

Ihanaa, kun Sami sai pleikkari kolmosen, niin minä voin rauhassa käyttää konetta ja keskittyä bloggaamiseen. :P Yhden koneen jakaminen on nimittäin aika hankalaa.. No, ehkä uuteen asuntoon mahtuu sitten pöytäkonekin!

Mutta asiaan. Tänään ajattelin puhua vitamiineista ja muista ravintolisistä ja vähän myös niiden kauneushyödyistä. Kerron siis lähinnä ravintolisistä, joita itse käytän. Muista tärkeistä vitamiineista en tässä postauksessa aio puhua, koska saan niitä mielestäni tarpeeksi ravinnostakin. Mutta aloitetaanpa  ensin meitä kaikkia polttelevista kysymyksistä..

Tarvitsenko ravintolisiä?

Jos olet perusterve, noudatat sekaruokavaliota, syöt monipuolisesti ja suositusten mukaisesti, eikä sinulla ole mitään merkittäviä puutteiden oireita (kynnet esimerkiksi todella huonossa kunnossa, hiukset tippuu, olet kamalan väsynyt ja kalpea jne.), et luultavasti tarvitse, sillä saat kaikki tarvittavat vitamiinit ravinnostasi. Kaikille suositellaan tosin vähintään talvikauden kestävää päivittäistä vitamiinivalmisteiden käyttöä, sillä aikamme auringon alla täällä Suomessa on niin vähäistä. Jos olet raskaana, muutamia vitamiineja suositellaan käytettäväksi tarpeen mukaan (foolihappo, kalsium, D-vitamiini, rauta).

Hyödyttääkö purkkivitamiinien vetäminen hiusten kasvua ja ihon hyvinvointia?

Vastaus on kyllä ja ei. Koska elimistö käyttää saamansa vitamiinit ja muut tärkeät aineet ensin tärkeimpiin elintoimintoihin, hiukset tai kynnet saattavat joutua vähemmälle vitamiininsaannille erityisesti raskausaikana. Siksi saatat huomata ulkonäkösi kohentuneen alettuasi nappailla purkkivitamiineja päivittäin. Mutta jos elimistösi saa jo kaiken tarvittavan vitamiinin ruuasta, et tule hyötymään lisäravinteista millään lailla. Mutta hauskaahan se on aina kokeilla, sitä paitsi pilleristä saatava henkinen hyvänolon tunne (lumevaikutus) saattaa kaunistaa jo ihan itsessään ;)


D-vitamiini - aurinkolääke

Kaikille suomalaisille suositellaan D-vitamiinivalmisteen päivittäistä käyttöä vähintään pimeimpinä kausina, koska auringosta saatava D-vitamiinin määrä on täällä synkässä pohjolassa niin vähäistä. D-vitamiinin tärkeimpinä tehtävinä on mm. kalsiumin imeyttäminen ja luun mineralisaatio. Joidenkin tutkimusten mukaan D-vitamiini vaikuttaa myös immuunipuolustusjärjestelmään suotuistasti, se vähentää riskiä sairastua erilaisiin syöpiin, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Riittävä D-vitamiinin saanti ehkäisee myös masennusta!

Purkin ja auringon lisäksi D-vitamiinia saa muun muassa D-vitaminoidusta maidosta ja maitovalmisteista (ei yleensä luomusta siis!), kalaöljystä, kalasta, kananmunasta ja sienistä.




B-vitamiini - hedelmällisyysvitamiini

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, jotka eivät siis varastoudu kehoon. B-vitamiineja on erilaisia, ja jokaisella on eri tehtävä (liittyen kehon entsyymijärjestelmään ja muihin tylsänkuuloisiin solujuttuihin, joita en ala tässä luettelemaan). B-vitamiini tunnetaan ihon, hiusten ja kynsien kunnon ylläpitäjänä. Raskausaikana B-9 vitamiini on erityisen tärkeätä (kannattaa alkaa syömään jo kun alkaa yrittää raskautta!). 

B-vitamiinia saa purkin lisäksi myös täysjyväleivästä, kuivahiivasta, maitotuotteista, pavuista, iduista, manteleista, pähkinöistä, siemenistä, maksasta, luonnonriisistä ja tummanvihreistä kasviksista. 




Sinkki - kauneusvitamiini

Muutama hyvä sinkin vaikutus mainitakseni sinkki edistää välttämättömien rasvahappojen, karnosiinin ja omega-3-rasvahappojen toimintaa kudoksissa, auttaa vastustuskyvyn ylläpidossa ja haavojen parantumisessa, sekä pitää ihon, hiusten ja kynsien kunnon hyvänä. On siis jälleen kerran kunnon kauneusvitamiini. Odottaville ja imettäville äideille suositellaan sinkin käyttöä myös ravintolisänä, siksi minäkin sitä käytän. En toki tunnusta käyttäneeni sitä myös alun perin ihan vain kauneusvitamiinina.. Jos käytät sinkkilisää, sitä ei kannata ottaa samaan aikaan ainakaan raudan, magnesiumin tai kalsiumin kanssa, sillä ne toimivat toistensa vastavaikuttajina.

Sinkkiä saa melkein mistä vaan, mutta sitä on eniten eläinkunnan tuotteissa (liha, merenelävät, sisäelimet). Sinkkiä saa myös esimerkiksi koko- ja täysjyväviljatuotteista, mutta se imeytyy huonommin kuin eläinkunnan tuotteista saatu sinkki.



Rauta pitää kehon..rautaisena


Veri tarvitsee rautaa hapenkuljetukseen. Kaikki varmaan tuntevat anemian, raudanpuutostilan, joka ilmenee muun muassa väsymyksenä ja kalpeutena. Normaalisti ihminen saa rautaa ruokavaliostaan tarpeeksi, mutta esimerkiksi kasvissyöjät ovat riskiryhmässä saada rautaa liian vähän, jolloin lisäravinnevalmistetta tarvitaan. Myös odottavat äidit saattavat joutua ottamaan rautavalmisteita varsinkin raskauden puolenvälin jälkeen, kun sikiö on käyttänyt äidin rautavarastot ihan tyhjiksi (kuten minulla atm). Rautavalmisteita ei kuitenkaan lähdetä ostamaan omin päin, vaan lääkärin tulee todeta ensin hemoglobiinin aleneminen.

Rautaa saa muun muassa lihasta, kalasta, veriruuista, maksasta (ei raskaana oleville), ruisleivästä ja pinaatista. Raudan imeytymistä helpottaa C-vitamiini!


Iho ja sydän <3 omega-3-rasvahapot 


Elimistö tarvitsee omega-3-rasvahappoja, muutaman esimerkin antaakseni, veren rasva-arvojen säätelyyn, tulehduksien ja nivelkipujen vähentämiseen, verenpaineen alentamiseen, aivojen kehitykseen, ja verisuonitukosten ehkäisyyn. "Hyvät rasvat" auttavat myös ihon ja hiusten kunnon ylläpidossa!

Omega-3-rasvahappoja saa rasvaisesta kalasta (josta saa myös tärkeitä EPA:a ja DHA:ta) ja kasviöljyistä. Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa hyvien rasvahappojen saannin takaamiseksi. Meillä se ei valitettavasti toteudu, joten joudun ottamaan kalaöljyt purkista. Lisäksi tykkään käyttää avokadoa ruuanlaitossa sen kaunistavien rasvahappojen vuoksi. Jonain päivänä voisinkin tehdä postauksen siitä aiheesta, ja esitellä mm. avokadoruisleipäni!
Jaksoin vasta jonkin aikaa sitten lisätä kalaöljyn (ja avokadon) ruokavaliooni, mutta nyt jo tuntuu, että iho ja hiukset kiiltävät ;)

Oletteko te huomanneet vitamiinien käytöllä jotain kauneusvaikutuksia?

Ainiin, jos sinä anonyymi lukija et ole vielä vastannut kyselyyn blogin oikeassa yläkulmassa, käy toki vastaamassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onko sinulla postaustoiveita? Kerro minulle! Onko sinulla jotain muuta sanottavaa? Rohkeasti vain :)