keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Idioottivarma excelopas tulojen ja menojen kirjaamiselle

Tiukkaan taloudenseurantaan kuuluu omien menojen ja tulojen seuraaminen. Näin pysyy kärryillä siitä, paljonko rahaa on käyttänyt ja paljonko sitä on jäljellä. Kun olet pari kuukautta pitänyt tällä tavalla kirjaa menoistasi, voit laatia myös budjetin, jossa määrität paljonko rahaa kullekin osa-alueelle on varattu ja käytettävissä.

Nyt näytän, miten tulojen ja menojen seuraaminen onnistuu helposti excelillä. Tässä parasta on juurikin se, että itse ei oikeastaan tarvitse edes laskea - riittää, että syötät vain luvut, ja excel hoitaa loput puolestasi!

Kuvat näkyvätkin näköjään melko pieniä, mutta kun painat "ctrl" ja skrollaat hiirelläsi, saat muutettua sivun kokoa.

Sitten aloitetaan. Avaa excel. Tyhjän sivun pitäisi näyttää tältä.

 Kirjoita ensimmäiseen sarakkeeseen "tulot" ja loppuihin voit laittaa valitsemiasi menokohteita. Minä päätin laittaa esimerkiksi "pikaruoan" eri sarakkeseen "talouden" kanssa (vaikka "talous" sisältääkin ruokamenot), koska halusin seurata pikaruokiin kuluttamamme rahan määrää.

 Seuraavaksi tehdään taulukkoon reunat. Hiiren vasen painike alaspainettuna maalaa haluamasi kokoinen alue.

 Ylhäällä fontttien alapuolella näkyy "borders"-painike. Valitse "all borders".

 Noin. Nyt sait tehtyä taulukon itsellesi. Maalaa vielä alin rivi hiiren vasemmalla painikkeella, ja valitse "borders"-valikosta "thick box border".

 Noin. Minulla on tapana kirjoittaa vielä taulukon ulkopuolelle alarivin viereen "yhteensä".

Tässä kohtaa kirjoitin oikealle taulukon viereen ylös tärkeitä juttuja. Minusta on ainakin helpompi miettiä rahankäyttöä, kun tietää mitä on esimerkiksi jo maksanut ja mitä on maksamatta. "Rahaa jäljellä"- kohta on mielestäni erityisen kätevä kulujen seuraamiseen (alempana siitä lisää tarkemmin). Kannattaa laittaa ylös myös viimeinen muokkauspäivä: muuten saattaa käydä niin, ettet muista mitä menoja olet jo kirjannut ylös.

Tässä kohtaa aletaan lisäämään tuloja ja menoja eri sarakkeisiin. Olen nyt kirjannut taulukkoon esimerkkituloja ja -menoja, jotta näette miten homma toimii. Itse päivitän taulukkoa aina muutaman päivän välein: katson kuiteista ja tiliotteesta käytettämäni rahasummat ja kirjaan ne sitten oikeisiin sarakkeisiin.


Nyt tulee vähän hankalampi vaihe, joten jaan tämän muutamaan kuvaan. Vie hiiri taulukon alariviin ja kirjoita ensimmäisen sarakkeen alimpaan ruutuun "=". Tämä kirjoittaa meille koodia, jonka avulla ohjelma voi laskea laittamiamme kaavoja.


Hyvä. Nyt paina "TULOT"-sarakkeen ensimmäistä ruutua hiiren vasemmalla painikkeella. Ruudun reunojen pitäisi muuttua värillisiksi (minulla näkyy siinä ruudussa luku "1200"). Tässä vaiheessa alimpaan ruutuun ilmestyy koodi, joka kuvaa painamasi ruudun sijaintia. Nyt kirjoita sen perään "+", ja paina hiiren vasemmalla painikkeella sitten ylimmän ruudun alapuolella olevaa ruutua (minulla ruudussa lukee 233,58). Tee samalla tavalla loputkin ruudut. Kun olet valinnut kaikki ruudut, paina enter.


Huomaa, että taulukon vasemmanpuoleisen sarakkeen alimpaan ruutuun ilmestyi nyt summa, joka vastaa laittamiesi tulojen summaa. Tee nyt samalla tavalla loputkin sarakkeet. Muista tehdä samalla systeemillä kaikki ruudut, joihin tulet tuloja tai menoja lisäämään; muuten ohjelma ei laske laittamiasi lukuja.


Huomaa: vaikka et vielä laittaisikaan kaikkiin sarakkeisiin menoja, on hyvä kirjoittaa oppimallamme systeemillä myös kuitenkin kyseisen sarakkeen koodi. Kun joskus sitten lisäät siihen sarakkeeseen menoja, summa päivittyy alariville automaattisesti. Kun kaikki sarakkeet on laitettu, siirrytään seuraavaan vaiheeseen. Muistatko kirjoittamamme "rahaa jäljellä"-kohdan? Nyt se tulee käyttöön. Valitse ruutu sen alapuolelta, ja kirjoita taas "=".


Tämäkin vaihe on jaettu pariin kuvaan. Valitse ensimmäisen sarakkeen alin ruutu (näkyy kuvassa katkoviivoilla ympäröitynä). Huomaa, että "rahaa jäljellä"-kohtamme alla olevaan ruutuun yhtäkuin-merkin perään ilmestyy taas koodi. Kirjoita nyt koodin perään "-(", eli miinus- ja sulkumerkki.


Nyt valitse jälleen hiiren vasemmalla painikkeella seuraavan (minulla "vakuutus-") sarakkeen alin ruutu (minulla siinä lukee "30"). Paina sitten "+". Tee samalla tavalla loputkin alimman rivin ruudut: paina plus-merkkiä ja aina seuraavaa ruutua vaakatasossa katsottuna. Minulla kuvassa näkyy nyt koko alarivi kokonaan valittuna. Kun kaikki ruudut on kirjoitettu, sulje koodi sulkumerkillä, eli paina ")". Koodi näkyy siinä "rahaa jäljellä"-kohdan alapuolella värikkäänä numero-kirjainyhdistelmärimpsuna. Paina sitten enter.





















Tadaa! "Rahaa jäljellä"- kohtaan ilmestyy nyt luku. Se on yksinkertaisesti menosi vähennettynä tuloistasi. Huomaa: kun päivität taulukkoosi uuden menon tai tulon, se muuttaa automaattisesti jäljellä olevaa rahamäärääsi (minä olen tässä lisännyt taulukkoon uuden menon "talous"-sarakkeeseen). Eikö olekin helppoa? Nyt voit helposti seurata tulojasi ja menojasi tämän ohjelman avulla.

Oliko ohjeita helppo ymmärtää? Miten sinä pidät kirjaa tuloistasi ja menoistasi? Vai pidätkö ollenkaan? Miksi?

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/12032253/?claim=y9dmvsf2bmf">Follow my blog with Bloglovin</a>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onko sinulla postaustoiveita? Kerro minulle! Onko sinulla jotain muuta sanottavaa? Rohkeasti vain :)