keskiviikko 13. elokuuta 2014

Tee Lauran kanssa porkkanariisipiirakoita!

Kivaa keskiviikkoa kaikille! Tänään ajattelin jakaa teille yhden mun kotoiluinnostuksen tuotteista: porkkanariisipiirakoiden ohjeen. Olen nyt raskauden viimeisten viikkojen aikana innostunut kokeilemaan kaikkea "uutta", "vaikeaa" ja "hidasta" (kuten mulla ennen oli tapana kutsua tuollaisia leipomuksia). Yhtäkkiä haluan leipoa terveellisiä sämpylöitä, suunnitella edullisia aterioita kaapin aineksista ja kokeilla kaikkia siistejä kasvisruokareseptejä, neuloa, ommella ja vääntää porkkanapiirakoita. Sitä paitsi usein itse tekemällä säästää! Katsotaanpa nyt siis porkkanapiirakoiden tekoa tällaisen epäjauhopeukalon näkökulmasta. Jos minä siihen pystyn, niin niin pystyt sinäkin.

Ohjeen löysin Kotikokin nettisivuilta, sieltä muuten löytää muutenkin kaikkea kiinnostavaa. Laitan ohjeen nyt tähän kuitenkin vielä omien kommenttieni kera, näin on ehkä helpompi seurata. Jos elät yhden/kahden hengen taloudessa, etkä ajatellut tarjoilla piirakoita muille, suosittelen lämpimästi puolittamaan raaka-ainemäärät.

Porkkanariisitäyte (suosittelen tekemään tätä vain n. 2/3 mainitusta määrästä, minä tein juuri ohjeen mukaan, ja täytettä jäi ihan liikaa yli..)
1 kg porkkanoita
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l täysmaitoa
1-2 tl suolaa
(nokare voita)

Ruiskuori:
2 dl kylmää vettä
3 dl ruisjauhoja
n. 2 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
kaulintavaiheeseen ruisjauhoja

Maito-voi-seos (loppuun):
40 g voita
2 dl maitoa

Ohje: (med mina kommentarer)

1.Kuori ja paloittele porkkanat. 
2.Laita porkkanat kattilaan ja lisää vettä niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä porkkanat kypsiksi.
3.Valuta pois suurin osa keitinvedestä (jätin jäljelle pienen tilkan) ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi (mitä vähemmän vettä jätit, sitä vähemmän tulee roiskumaan; nimimerkillä seinät porkkanassa). Anna soseen jäähtyä.
4. Keitä riisipuuro kypsäksi ja mausta suolalla.
5.Yhdistä porkkanasose ja riisipuuro. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. (Seoksen pitää jäähtyä ennen piirakoiden tekoa, ja oma kikkani siihen on laittaa kattila tiskialtaaseen, johon on laskenut kylmää vettä. Toimii muuten muutenkin ruoan jäähdytykseen ennen jääkaappiin laittoa!)
6.Nyt valmista ruiskuoritaikina: sekoita kylmä vesi ja suola, lisää ruisjauhot. Taikina jää tönköksi mutta sormiin tarttuvaksi. Levitä pöydälle vehnä- ja ruisjauhoja ja kumoa taikina pöydälle. Vaivaa taikinasta iso pallo, joka ei enää tartu sormiin (minä laiskana vaivasin sen kulhossa, hyvä tuli). Anna seistä hetki liinan alla.
7. Kun riisi-porkkanaseos on jäähtynyt, laita uuni lämpenemään 275 asteeseen.
8.Kauli taikinasta n. puolen sentin paksuinen matto (kyllä, älä tee ohuempaa, kuten minä, you'll be sorry for it later). Leikkaa taikinasta juomalasilla pyöreitä lättyjä niin monta kuin vain ikinä lähtee (jee, ihan kuin joulupipareita leipoessa).
9. 9.Ota yksi lätty kerrallaan työn alle. Jauhota lätty ja pöytä ruisjauhoilla. Kaulitse lätystä hyvin ohut, soikionmuotoinen lettu. 
10. Karista ylimääräiset jauhot pois ja laita 2 rkl riisiporkkanasosetta keskelle lettua. Levitä lusikalla tai sormilla (minusta pikkulusikka oli paras vaihtoehto) seos tasaisesti letulle, jätä 1-1,5 cm tilaa reunoille. 
11. Käännä sivut riisiporkkanaseoksen suuntaisesti ja aloita rypytys etusormien ja peukaloiden avulla edeten ensin keskeltä ylöspäin ja sitten keskeltä alaspäin.
12. Laita valmis piirakka pellille (ilman leivinpaperia, I dunno why) odottamaan. Paista valmiit piirakat uunin keskitasolla (minä pidin alatasolla ja silti osa mustui:o) noin 12-15 minuutiksi.
13. Lämmitä mikrossa maito ja sekoita siihen voinokare. Kun piirakat tulevat uunista, kasta ne voi-maitoseoksessa ja anna piirakoiden pehmetä rauhassa vadilla. Tarjoile munavoin kera. :)

Mulla tosiaan jäi tuota porkkanariisiseosta ihan sikana yli, sitä ei kannata tehdä niin paljoa kuin ohjeessa on mainittu. Ja siinä kohtaa, kun taikinasta kaulittiin noin puolen sentin paksuinen, kannattaa se tosiaan pitää siinä puolessa sentissä, eikä seuraavalla kaulimiskerralla tehdä vähän ohuempaa koska se ei muka haittaa, jotta kaikista piirakoista tulisi samankokoisia. Nyt jouduin kikkailemaan ja laittamaan eri pelleille isommat ja eri pelleille pienemmät piirakat. Muuten (pientä palamista lukuunottamatta) piirakoista tuli ihan hyviä, ja meillä ainakin myös mies tykkäsi! Ihana rukiin maku ja terveelliset luomuporkkanat, mikäs sen mukavempaa. Kolme tuntia sai illasta ihan hyvin kulumaan näin (ja kivat selkäkivut kaupanpäälle, suosittelen harkitsemaan kaksi kertaa ennen kuin tekee näitä raskaana ;D).

Tein muuten yksi viikko ihan sikahyviä ja terveellisiä sämpylöitä, mutta kuvat olivat hukkuneet johonkin. Kunhan pian saan tehtyä niitä uudestaan, aion jakaa ohjeen teillekin. Tuli niin hyviä!:) Seuraavaksi voisi myös kokeilla itse ruisleivän tekoa..

Onko teille tullut tällaista pesänrakentamisviettiä, missä koko ajan tekee mieli tehdä ruokaa, sisustaa, tehdä käsitöitä, siivota jnejne? Aiotteko kokeilla piirakkaohjettani? Tykkäättekö ylipäätänsä tehdä itse leipää tai sämpylöitä?

2 kommenttia:

  1. OI, vaikuttaapas kivalle ohjeelle! Pakko kokeilla kyllä joku päivä. En ollut aiemmin edes tiennyt tällaisista. Kiittos ohjeesta :) Itse ainakin mielelläni lukisin myös muita terveellisiä leivonta ohjeita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai et? No sehän on kiva että tästä oli sitten jotain hyötyä ;D joo seuraavaksi ainakin ne "terveyssämpylät"!

      Poista

Onko sinulla postaustoiveita? Kerro minulle! Onko sinulla jotain muuta sanottavaa? Rohkeasti vain :)