sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Aurinkosuoja on pian taas ajankohtainen!

 Ensi viikolla minun täytyy kirjoittaa koulutyönä 2-4 sivun essee aurinkosuojatuotteista englanniksi (tarkemmin vielä fysikaalisten ja kemiallisten aurinkosuojatuotteiden eroista), joten päätin lähestyä aihetta nyt ensin kevyesti kirjoittamalla siitä blogiin.

Kaikki tietävät, että aurinko voi olla sekä hyvis että pahis. Iho valmistaa D-vitamiinia auringon UV-säteilyn avulla, mutta liika säteilylle altistuminen sen sijaan voi aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja ihosyöpää. Siksi asiaa on syytä tutkailla hieman tarkemmin.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan auringolta tulee suojautua UV-säteilyn noustessa tasolle kolme tai ylemmäksi. UVI, eli ultravioletti-indeksi, 3 on voimassa Etelä-Suomessa yleensä toukokuusta elokuuhun. Ilmatieteenlaitoksen nettisivut päivittävät joka päivä uuden UVI-ennustuksen, joka kertoo tuleeko auringolta suojautua: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste. Tällä hetkellä Etelä-Suomi on UVI-tasoa 2.

Raskaus ja aurinko
Raskauden aikana aurinko ja sen UV-säteet tulevat naiselle vaarallisemmaksi kuin ennen raskautta. Raskaana olevan naisen iho on herkempi ja hormonituotanto erilainen. Dermalogican nettisivujen mukaan liika UV-säteilylle altistuminen voi aiheuttaa melaniinin likatuotantoa, eli hyperpigmentaatiota. Myös "raskausnaamioksi" kutsuttu ilmiö aiheuttaa iholle epätasaisia, ruskeita läikkiä, jotka usein onneksi lähtevät itsestään pois ajan kuluessa. Kannattaa huomioida myös se, että maksaläiskiä voi tulla myös hormonaalista ehkäisyä käyttäville naisille.

Miten ehkäistä maksaläiskien syntyminen?
Suurin osa näistä ohjeista sopisi oikeastaan vähän myöhemmälle keväälle, mutta jos käytät hormonaalista ehkäisyä tai olet raskaana kuten minä, kannattaa pelata varman päälle ja aloittaa auringolta suojautuminen jo nyt.

Aurinkorasvaa kannattaa käyttää joka päivä, myös pilvisenä päivänä, vaikka et lähtisi edes ulos koko päivänä. Huomaa, että altistut uv-säteilylle myös niinkin "vähäpätöisissä" tilanteissa, kuin nopealla lähikauppareissulla, muutaman sadan metrin matkalla bussipysäkille, ja niin edelleen. Muista, että UV-säteily pääsee myös ikkunan läpi. Kannattaa siis tehdä aurinkorasvan laitoista joka-aamuinen rutiini, niin se ei unohdu. Laita edes kasvoille!

Aurinkorasvan tulee sisältää sekä UVA- että UVB-kerroin. Hatut ja pitkähihaiset ovat suositeltuja etenkin kovassa auringonpaisteessa (sitäpaitsi hatut auttavat myös hiusten hyvinvoinnin ylläpitämisessä). Kannattaa myös suosia helliä puhdistustuotteita, sillä ihon ärtyminen pahentaa UV-säteilyn vaikutusta. Myös suojaava meikkipohja auttaa auringolta suojautumisessa.



Omiin rutiineihini kuuluu tällä hetkellä levittää kasvoille aamulla Olayn suojakerrointa sisältävää päivävoidetta sekoitettuna erääseen aloe veraa ja propolista sisältävään voiteeseen. Varsinkin jos olen lähdössä ulos, lisään kasvoille myös Lily Lolon suojakertoimen sisältävää mineraalimeikkipuuteria, jonka pienet nanopartikkelit ikään kuin "blokkaavat" UV-säteet pois kasvoilta. Aurinkoisella säällä yritän muistaa myös aurinkolasit.

Miten te käytätte aurinkosuojatuotteita? Mikä niiden käytössä on haasteellisinta? Onko kenelläkään kokemusta maksaläiskistä?

4 kommenttia:

  1. Itselläni on tapana kesään päin mentäessä levittää tavallisen meikin sijaan suojakertoimen sisältävää bb-voidetta ja herkimmille alueille (mulla poskipäät, dekoltee, olkapäät) vielä suojaavampaa aurinkorasvaa. Onko sulla jotain vinkkiä sellasesta kasvoille käytettävästä aurinkorasvasta, joka ei rasvottaisi ja aiheuttaisi pieniä näppylöitä herkälle iholle?
    Ja postaustoiveena kodin esittelyä ja päivä kanssani- juttuja! :) ihana blogi!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kehuista :3 Mulla on itse asiassa kanssa aika herkkä iho, ja rasvaset tuotteet saa mullakin aikaan pieniä näppyjä; ne tosin ei ole finnejä vaan eräänlaista suunympärysihottumaa. Tällä hetkellä mulla ei ole mitä suositella sulle, mutta aion yrittää ottaa selvää! Tarvitsenhan itsekin sellaista :) Kirjoitan aiheesta varmaan piakkoin postauksen. Ja kiitos postaustoiveista, laitetaan listalle!

    VastaaPoista
  3. Semmonen lisäys että ikkunan läpi tulevasta UV-säteilystä ei tarvi kantaa huolta! Lasi blokkaa kaiken UVB-säteilyn ja suurimman osan UVA-säteilystä (eli palaminen/ruskettuminen tai muukaan ihomuutos on äärimmäisen harvinaista). Lisätietoa tästä esimerkiks Säteilyturvakeskuksen sivuilta http://www.stuk.fi/ajankohtaista/ukk/uvsateily/aurinko/fi_FI/uv1/
    Pelkästään sisätiloissa oleskellessa aurinkorasvan käyttö on siis lähinnä tuhlausta, ulkona sitä on tietty hyvä käyttää kesät talvet :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos oikaisusta :) näköjään kaikki käyttämäni lähteetkään eivät tienneet kaikkea ;D

    VastaaPoista

Onko sinulla postaustoiveita? Kerro minulle! Onko sinulla jotain muuta sanottavaa? Rohkeasti vain :)