sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Miten meillä kestovaippaillaan?

Mä olen ollut jo 9 päivää joko kovassa kuumeessa tai pienessä lämmössä. Välillä on tullut yksi kuumeeton päivä, mutta seuraavana aamuna onkin sitten 39.3 asteen kuume. Huoh. En ole siksi siis ehtinyt kirjoitella.. Viime viikolla oli tytön ristiäisetkin, mutta niistä myöhemmin lisää..

Kerroin tässä postauksessa aikovani yrittää kestovaippailua vauvan kanssa. Meillä kävikin heti niin hyvin, että kestovaippailu aloitettiin heti kotiuduttuamme (olin nimittäin ajatellut aloittelevani pikku hiljaa, kun arki olisi lähtenyt kunnolla pyörimään). Nyt ollaan kestovaippailtu jo viisi viikkoa, eikä loppua toivottavasti näy. :)
Mulle oli alusta asti selvää, että haluan kokeilla kestovaippailua. Kuitenkin anopin ja äidin epäilevät äänet hieman häiritsivät taustalla: "ei kannata, ihan liian vaikeaa ja monimutkaista!" tai "miksi tehdä hommasta vaikeampaa kuin se jo on, ei kannata kuormittaa itseään liikaa". Meinasin jo luopua koko ajatuksesta, mutta loppuraskauden viimeisinä ja übertylsinä viikkoina lueskeltuani kestovaippailusta sain kunnon inspiraation. Minähän tekisin vaippani itse!

En paheksu tai tuomitse tavallisten kertakäyttövaippojen kannattajia, enkä ota aihetta muutenkaan mitenkään henkilökohtaisesti. Tämä on nyt kuitenkin se juttu, mikä ollaan omalla kohdallamme koettu toimivaksi.
Kestovaippailu säästää rahaa (kertikset on ihan sairaan kalliita!) Varsinkin jos käyttää samaa systeemiä kuin me. Aluksi joo tarvitsee investoida suurempi summa, kun kaikki vaipat tavallaan pitää hankkia kerralla, mutta pikkuhiljaa se maksaa itsensä takaisin. Meidän tyylillämme kestovaippoihin menee parissa vuodessa reilu sata euroa, kun taas kertisten käyttäjillä menee reilu 700 euroa. Huhhuh!

Kestovaippailu säästää myös luontoa: kertakäyttövaippojen maatuminen kun kestää satoja vuosia tuottaen samalla metaania ja pahentaen kasvihuoneilmiötä. Tämä on yksi syy, miksi lähdimme mukaan kestovaippailuun. Minua ahdistaisi se meidän takia kasautuva jätevuori..

Kestovaippailu sopii myös useimmille lapsille, meille ainakin on kertiksistä tullut ihottumaa. Meidän vauva myös rakastaa villavaipan tuomaa lämpöä (inhoaa kylmyyttä yli kaiken). Onhan siihen lapsen iholle kivempi laittaa pehmeä harso, kuin muovista tehty vaippa...

Jotkut kokevat kestovaippailun pesemisineen ja kokoamisineen hankalaksi, mutta uskon että jokaiselle löytyisi se oma juttu, kestovaippoja kun on niin monenlaisia! Sitäpaitsi minusta se on samalla ikään kuin kiehtova harrastus, salatiede, jota täytyy tutkia! Ongelman ilmetessä on aina hauska selvittää ratkaisu (sitä paitsi harsojen peseminen ja taitteleminen on terapeuttista).

Me käytetään siis harsovaippojen, frotee-lisäimujen ja itsekudottujen villavaippojen yhdistelmää. Eli rautalangasta väännettynä: harsot (kyllä, ne pulautusliinat) toimivat vaippana, joka taitellaan vauvan ihoa vasten. Päälle puetaan villalangasta kudotut villahousut. Aluksi meillä oli näin, mutta parin viikon iässä tytön pissamäärät alkoivat kasvaa, joten oli pakko taitella väliin lisäimu puoliksi leikatusta vanhasta froteisesta käsipyyhkeestä. Harsoja saatiin muutama ilmaiseksi ja sitten ostettiin loput mm. Ikeasta. Yhden harson hinnaksi taisi tulla n. 1,5 euroa. Harsoja hankittiin n. 20. Villavaippoja neuloin kolmet, ja jokaiseen vaippaan meni lankaa yhden kerän verran. Käytin Novitan uutta Joki-nimistä villalankaa. Kolmen villakuoren yhteishinnaksi tuli alle 15 euroa. Vanhat käsipyyhkeet sain äidiltä ilmaiseksi. Lisäksi meidän vuokraan sisältyy kiinteä vesimaksu ;) Ei paha, ei paha! Alla näytän miten taittelen harsot:
Taita harso puoliksi ja taas puoliksi.
Vedä yläkulmasta kolmio.
Käännä harso ympäri.
 Taittele puolikas käsipyyhe pieneksi pötköksi harson suoraan reunaan.
Rullaa suora reuna pyyherullineen noin kolme kertaa itsensä ympäri, tai kunnes rulla saavuttaa keskikohdan.


Miten meillä sitten käytännössä kestoillaan (hyvässä ja pahassa)? Likaiset harsot laitan kannelliseen sankoon likoamaan ja odottamaan pesua. Harsopyykkiä pestään joka toinen aamu. Pesen harsot 60 asteessa ja huuhteluaineen sijasta käytän lorauksen etikkaa pehmentäjänä. Puhtaat harsot kuivuvat verraten nopeasti pyykkitelineessä (illalla jo kuivia). Villavaipat pesen kolmen viikon välein Marseille-saippualla, muutoin riittää tuuletus. Eli kun vaihdan vaipan, otan silloin käytössä olleen, kosteahkon villakuoren ja laitan sen esimerkiksi pyykkitelineelle odottamaan seuraavaa vaipanvaihtoa. Villa osaa tuulettuessaan itse desinfioida itsensä! Kätevää, eikö? 
Joskus kakkaa on sitten kyllä saattanut tulla lahkeesta, jolloin pesen villavaipan lahkeen sappisaippualla. No biggie. (Sitä paitsi kertiksiä käyttäessämme kakat on välillä olleet selässä asti!) Täytyy kyllä silti tutkia, miten tuon lahkeeseen-kakkaamisen saisi estettyä. Anyone? Toinen juttu, mikä kestovaippailussa on vähän miinuksena, on vaippapyllyn paksuus. Jotkut bodyt tekee tiukkaa pukea päälle.. Toisaalta meidän tyttö on niin pitkä, että jotkut isommat bodyt olisivat aivan liian väljiä ilman kestovaipan tuomaa muhkeutta.. Harsovaippa pysyy meillä ihan hyvin paikoillaan villavaipan (tai esim. puuvillaisten pikkuhousujen) avulla, mutta seuraava hankintakohteeni taitaa olla sellaiset nk. näpsyt, joilla siis kiinnitetään vaippa kunnolla. (Ostin muuten juuri paketillisen kestokuivaliinoja, täytyy seuraavaksi kokeilla niiden käyttöä!) 

Minä en koe kestovaippailua hankalana. Tykkään pyykinpesusta, vaippoja jaksaa taitella yölläkin, ja on ihanaa kun rahaa säästyy. Varalta meillä on aina myös kertiksiä. Joskus kylään mennessä laitetaan kertikset jalkaan, mutta yleensä ei edes tarvitse. Sen kun ottaa muovipussin mukaan likaiselle harsolle ja that´s it!

Onko teillä kokemusta kestovaippailusta? Jakakaa ajatuksianne. :)

2 kommenttia:

Onko sinulla postaustoiveita? Kerro minulle! Onko sinulla jotain muuta sanottavaa? Rohkeasti vain :)