torstai 12. toukokuuta 2016

MuuminvartaloinenKatsokaas, kuka on täällä taas! Ei tässä tullut kuin joku 8 kk blogitauko.. Ajattelin kuitenkin nyt aloittaa taas säännöllisen bloggaamisen, nimittäin mä jäin mammalomalle! Useimmat varmaan tiesivätkin, että mä olen raskaana, muttei tietenkään kaikki, koska en ole siitä täällä blogissakaan puhunut.


Tosiaan tulin raskaaksi heti Siirin 1v.-vuotispäivien jälkeen, ja siitä alkoi se armoton oksentaminenkin, joten en ole sen koommin sitten täälläkään jaksanut pyöriä. Lisäksi mun ärsyttävä, hieman perfektionistinenkin, luonteeni ei sallinut mun lisätä huonoja iPhonella otettuja kuvia (oikeesti se kamera on huonontunut tosi paljon!) postauksiin, enkä halunnut julkaista postausta ilman kuvia, vaikka asiaakin olisi ollut. Nyt mulla on kuitenkin uusi puhelin (jonka kameraan tosin en ole täysin tyytyväinen), joten jotain kuvia voin laittaa viime kuukausilta. Pitäisi varmaan ostaa uusi järjestelmäkamerakin, sillä tuo kuusi vuotta sitten hankkimani järkkäri on vähän rikki. Ja vanha. Lisäksi tarvitsisin jonkun hyvän objektiivin sisäkuvaukseen! Siis semmoisen, joka on tarpeeksi laajakulmainen, mutta kuitenkin valoisa. Mun valoisa objektiivini ei salli mun kuvata edes kokonaista huonetta, saatika sitten kävelevää taaperoa, joka kiipeää heti mun päälleni, kun yritän kuvata sitä. Saa suositella objektiivia tuohon Canon EOS 450D:hen (kyllä, se on niin vanha), tai sitten suosiolla ehdottaa uutta kameraa.


Tänään kuitenkin 8 päivää laskettuun päivään (LA 20.5.) ja mulla on aikaa, joten päätin aktivoitua! Tämänkin postauksen julkaisua olen suunnitellut (lue: miettinyt, että pitäisi tehdä) jo kauan, mutta vasta nyt sain aloitettua. Tiedättekö, kun pitäisi yhtäkkiä, yhdessä postauksessa, käydä läpi jonkun kahdeksan kuukauden tapahtumat ja muuta. Se on pienelle ihmiselle aika vaikeaa. Mutta yritetään! Mukaan ripottelen siis satunnaisia kuvia viime kuukausilta. Älkää hämääntykö.


 Koulu jatkui mulla tosiaan siinä elokuun lopussa, ja Siiri meni perhepäivähoitajalle, jossa oli kolme muuta pientä tyttöä hänen kanssaan. Siiri on tykännyt aivan älyttömästi olla "tarhassa", aamu- ja iltapäivisin ne ulkoilee ja kiertelee eri Hyvinkään puistoja, ja haettaessa pois iltapäivällä ei meinaa haluta lähteä, kun puistossa on niin kivaa. Maanantaiaamupäivisin niillä on ohjelmassa seurakunnan kerho, jossa ne askartelee äitille aina ihanan jutun (siis oikeesti, niitä taaperon tekemiä väkerryksiä on ihana saada, ei sitä ymmärrä ennen kuin oma taapero sellaisen sulle ojentaa). Torstaisin on joku jumppa-aamupäivä salissa. Muita lapsia Siiri näkee aina kerhossa ja jumpassa, ja sitten tietenkin puistossa.


Siirille onkin muodostunut aika laaja kaveripiiri *tirsk*: Cittarissa saattaa tulla vastaan joku random-tyttö, joka huutaa "Siiriiii" ja juoksee halaamaan tuota meidän rasavilliä. Äiti on sitten ihan että kuka sä oot. Ilmeisesti joku Siirin kaveri, kun tyttö kuitenkin alkaa iloisesti höpötellä takaisin tuolle uudelle ilmestykselle. Tarhan lisäksi Siiri on saanut kavereita meidän omalta kotipihalta: naapurin lapset tulevat melkein joka päivä hakemaan tyttöä ulos. Aina ei tietenkään sovi, jos mulla on silloin muuta tekemistä, eivätkä nuo raukkaparat oikein ymmärrä, etten voi jättää alle kaksivuotiasta heidänkään vahdinnan varaan... Siirillä on myös ehkä parisen vuotta vanhempi "poikaystävä" Daniel, joka aina täällä käydessään tulee halaamaan tyttöä. Talvella oli hauska katsoa, kun tuo vaahtosammuttimen kokoinen "mies" veti Siiriä pulkassa, kehui olevansa vahva kuin härkä. Awws.


Kivointa on tietenkin katsoa, kun oma lapsi ihan selvästi nauttii kavereidensa seurasta, osaa jopa niiden nimet, ja saattaapa välillä tyhjällä pihalla huudella "Nannaa". Siksi mä olen ilonen, että Siiri "joutui" niin aikaisin tarhaan, kun se selvästi nauttii sosiaalisista kontakteista. Nyt kun vauva syntyy, tyttö jää tietenkin meidän kanssa kotiin, mutta ajattelin viedä sen sellaiseen leikkikerhoon, joka on kerran pari viikossa parin tunnin ajan. Lisäksi varmaan kaikkiin muihinkin kerhoihin ja toimintoihin voisi yrittää nyt mennä yhdessä, toivottavasti vaan vauvaväsymys ei ole liian kova.


Siiri on tosi aktiivinen ja iloinen tyttö. Kova puhumaan ja matkimaan meitä aikuisia. Lempparileikkejä on varmaankin vauvanhoitoleikit, legoilla rakentelu ja tietty isin auttaminen huonekalujen tai leikkimökin kokoamisessa. Rakastaa myös meikata äitin kanssa (ihan hullua, että tuo 1v8kk tietää, mitä laitetaan mihinkin ja millä siveltimellä). Osaa aika hyvin pukea ja riisua itse, käy potalla (maha kyllä melkein aina kovalla, eli kakkaaminen vielä vähän hankalaa pottaan, kun se tulee monesti itkun kanssa), osaa nukahtaa itse ja useimmat yöt nukkuu heräämättä (vasta pari viikkoa sitten aloitettiin muutos, kun ei jaksettu enää nukuttaa sitä). Osaa puhua aika paljon, tuottaa pari-kolme-sanaisia lauseita. Ilmaisee tahtonsa selkeästi. Osaa tyhjentää tiskikonetta, täyttää pesukonetta, viedä roskia lattialta roskiin (tekee sitä aina omatoimisesti), pyyhkiä vauvanuken pepun ja kasvot kosteuspyyhkeellä, pestä kasvot ja kädet, rasvata itsensä (ja äitin)... 


Siiri syö tarhassa kaikkea ja kotona melkein kaikkea. Keitot vähän tökkii täällä. Ja perunamuusi. 
Siiri ei pidä siitä, jos äiti kieltää. Temperamenttia löytyy enemmän tytöltä kuin äitiltä, ja sen kanssa olenkin ollut vähän ongelmissa. Jostain sain kuitenkin ihmeellisen tarmonpuuskan, ja nyt pystynkin olemaan antamatta periksi joissain asioissa (esim. ettei äitin jätskiä syödä jos oma on jo syöty). Uhma on alkanut jo selkeästi puskea läpi, jonkun kerran on ne perinteiset karkkihyllyraivaritkin vedetty kaupassa. Siellä onneksi osaan toimia rauhallisesti ja johdonmukaisesti, mutta jotenkin kotona mun on aika helppo antaa periksi kaikessa. Esimerkiksi nyt raskausaikana mulla on tosi hankala ollut olla lähes joka asennossa, varsinkin lattialla, niin mun on tosi vaikeata ollut laittaa rajoja, jos Siiri "käskee" mua leikkimään sen kanssa lattialle. Olen erityisherkkä ihminen (googlettakaa, se on ihan oikea juttu), joten kiukkuitku ja kaikki ylimääräiset ja kovat äänet aiheuttaa mulle pahaa stressitilaa pään sisälle. Eli jos en ole totellut tuota vaahtosammutinta, se on kyllä tiennyt mistä narusta vetää! Nyt kuitenkin ihan hetken aikaa sitten tajusin, että ei se tuosta yhtään helpota ainakaan, eli mun on tehtävä jotain. Laitettava ne rajat. Vanhempi päättää mitä tehdään ja sillä siisti. Jotenkin vaan siitä tulee niin sydämetön olo, en ikinä halua loukata omaa lastani.. Hassuinta tässä on se, että teoriassa tiedän paljonkin lapsenhoidosta ja rajojen asettamisesta. Käytännössä se onkin vaikeampi toteuttaa, kun on oma lapsi kyseessä, ja tunteet tulee tietenkin mukana. Mutta päätin, ettei lapsi kieltämisestä kärsi, joten hyvä näin. Nyt hetken aikaa rajoja noudatettuani alkaa muutosta tapahtua Siirissäkin, se luovuttaa nyt paljon nopeammin, jos ei saa mitä tahtoo.


Sitten vähän minusta ja raskaudesta! Viimeinen koulupäivä tosiaan oli maanantaina (tänään on torstai). Vielä saattaa tulla pari labraraporttia takaisin korjattavaksi, mutta muuten pitäisi homman olla taas paketissa. Nyt olen siis mammalomalla, ja vuoden päästä syksyllä vedän viimeisen vuoden koulusta sitten loppuun. Se sisältääkin melkein pelkästään työharjoitteluja ja opparin kirjoittamista
Tänään siis rv 38+6, eli 8 päivää laskettuun päivään! Nämä kuukaudet on menneet kyllä niin nopeasti. Raskaus ei ole kyllä sujunut oireettomasti, pahoinvointi ja oksentaminen ei ole loppunut vieläkään! Lisäksi ne ärsyttävät mahakivut, jotka tulee varsinkin istuessa, ovat olleet tässäkin raskaudessa mun riesanani. Rautaa pitää kanssa syödä. Nyt varsinkin loppupuolella turvottaa kanssa aika paljon, Sami sanoi, että mulla on muumin jalat. (Thanks honey!) Hiuksia ei ole lähtenyt onneksi tässä raskaudessa, toisin kuin viimeksi, ja siitä mä olen iloinen. Väsymystä ollut vaihtelevasti, nyt tietty loppupuolella kun ramppaan kaiket yöt vessassa, ei tietenkään saa nukutuksi. Kiukkuisempi olen kyllä ollut tässä raskaudessa, mutta loppuraskauden masennus ei vielä ainakaan ole pahasti pukannut päälle. 36-viikoilta jatkuneet kipeät supistukset ovat kylläkin meinanneet vähän vetää mieltä matalaksi, mutta ehkä tällä kertaa olen osannut hallita tunteeni paremmin kuin viimeksi. Se loppuajan masennus oli kyllä ihan kamalaa!

Mua vähäsen pelottaa, että mitä jos tää ei taaskaan synny itse. Jos muistatte viime synnytykseni, se ei oikein sujunut. Tiivistettynä 40+1 meni vedet, 40+2 käynnistettiin synnytys, 40+5 leikattiin vauva kiireellisenä ulos, kun ei homma oikein edennyt. Ja tätä ennen oli viikkoja kestäneet, muistaakseni kivuliaatkin supistukset. Siinä mielessä tää alkaa vähän muistuttaa tuota edellistä kertaa, kun niitä kipeitä supistuksia on taas ollut. Mutta toivotaan, että tällä kertaa homma menisikin hyvin itsestään, ja saisin synnyttää omilla supistuksillani. Alakautta.


 Meille on siis ultran (ja pallikuvien) mukaan tulossa poika! Tosi jännää. Mulla oli kyllä alusta asti sellainen olo, että poika sieltä tulee. Siiristäkin tiesin jo alussa, että on tyttö. Ja tämä ei johdu siitä, että olisin jotenkin poikaa toivonut. Oikeastaan olin aina ajatellut, että saisin kaksi tyttöä. Mutta kun jo pieniltä viikoilta asti "tiesin" odottavani Siirille veljeä, ei ultrassa poikalupaus ollut mikään yllätys. Paitsi ehkä miehelle. Ja jotenkin tuntuu siltä, että jos se olisikin paljastunut tytöksi, olisin ollut tosi hämmentynyt. Olen iloinen tästä pojasta (toki ei haittaisi, jos se sittenkin paljastuisi tytöksi sitten synnytyksessä)!


Nyt on löpisty kyllä niin paljon taas, että taidan säästää loput seuraaviin postauksiin! Aion nimittäin pitää itseni kiireisenä: kun on tekemistä, ei ehdi masentua siitä, että vauva ei synny. Luvassa postauksia ainakin varmaan vauvavalmisteluista, sairaalakassin sisällöstä, kynsi-, koti- ja pihaprojekteista... Pysykää kuulolla! Ja saa ehdottaa postausaiheita myös. Ja anteeksi vielä tämä tauko. Mamma kuittaa.

3 kommenttia:

  1. Ihanaa kun kirjoitat taas! Toivepostauksina ois videopostauksia. Niitä on niin kiva katsoa. Varsinkin joku videopostaus Siirin kans ois söpö! :)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa kun taas kirjoitat ja hyvää loppuraskautta ja vauvan odotusta ☺

    VastaaPoista
  3. Kiitos kaikille! Juu, videopostauksen voisi toteuttaa. :)

    VastaaPoista

Onko sinulla postaustoiveita? Kerro minulle! Onko sinulla jotain muuta sanottavaa? Rohkeasti vain :)